SENSEI
VAJIK CSABA

SENSEI
BARTÓK CSABA

A szó három japán írásjelből áll. "Kara" azt jelenti üres, míg a "te" szó jelentése kéz. Tehát a karate jelentése üres, átvitt értelemben fegyvertelen kéz. A "do" azt jelenti út, művészet. Ez a szó teszi nyilvánvalóvá, hogy a karate nem verekedés, hanem harcművészet, küzdősport, hatékony önvédelemi rendszer, valamint egészségfejlesztő, megőrző és jellemformáló módszer. Tanulása és gyakorlása, a mozdulatok tökéletesítése egy életen át tartó folyamat, mely alatt lassan rájövünk, hogy a legnagyobb nehézséget nem ellenfeleink, hanem saját magunk legyőzése jelenti. Ősi mozgásrendszer, mely egyaránt fejleszti a testet, a lelket és a jellemet.

"A karate do célja nem a győzelem, vagy a vereség eldöntése, hanem a gyakorlatok tökéletesítése és ezáltal a jellem fejlesztése."
(Funakoshi Gichin)

SOKE YOSHIMI INOUE

1946. szeptember 28-án született Tottoriban, egy japán kisvárosban. Gyermekkorában judózott. A vesztes háború utáni Japánban még nem volt nagyon elterjedt a karate, ő is csak 14 évesen önszorgalomból, könyvből kezdett vele ismerkedni.

15 évesen csatlakozott az akkoriban alakuló Tottori Egyetem Karate Klubjához, mely idővel megerősödött, miközben a karate is kezdett széles körben terjedni. Amint elvégezte a gimnáziumot, Inoue Oszakába ment, hogy megkeresse az akkor már híres Teruo Hayashit, akiről egy könyvben olvasott, és akiről már akkor legendákat meséltek. Az ifjú Inoue hat hónapig kérlelte a nagytiszteletű Hayashit, hogy fogadja őt uchi-dechi-nek (belső tanítvány, aki a dojoban, vagy a mester házában lakik).

A fiatal Inoue uchi-dechi-ként több mint négy évig élt Teruo Hayashi házában. A tanításért cserébe a mester otthonát és edzőtermét gondozta. Többnyire a dojoban, télen nagy hidegben, pedig Hayashi mester házában aludhatott.

Olvass többet!

SENSEI ZALLEL LÁSZLÓ

1978 óta karatézik. 10 éven át volt tagja a magyar felnőtt karateválogatottnak, ez idő alatt 11 felnőtt magyar bajnoki címet nyert katában és kumitében egyaránt, 9-et egyéni és 2-t csapat versenyszámban. Három olyan év is volt, hogy ugyanazon a napon az egyéni kata és kumite (-75kg) magyar bajnoki címet is megszerezte.

1987 óta vezeti a Kertészeti Egyetem Karate Klubját. Számos budapesti és vidéki klub tartozik szakmai irányítása alá. 2004 októberében megnyílt az egyesület saját dojoja, a Hűvösvölgyi Karate Akadémia, a klub központi edzőterme, ahol végre a körülmények is adottak a nemzetközi színvonalú szakmai munkához. Ezzel egy időben a klub neve Karate Klub (KEK) Sporting Budo SE-re változott.

Zallel senseitol nagy figyelmet kapnak azok a sportolók is, akik a karatéban nem a versenyzést, hanem a sport általi kikapcsolódást, önvédelmi ismeretek megszerzését, a fizikai és szellemi képességeik fejlődését tartják fontosnak.

Olvass többet!